Reisleider

Binnen SRG Aangepaste Vakanties vervullen reisleiders een belangrijke taak. Als reisleider heb je de leiding van de vakantiereis en zorg je voor een goed verloop van de reis. Je bent de leidinggevende van de vrijwilligers. In die hoedanigheid verdeel je het werk en let je op de juiste uitvoering ervan. Je probeert de vrijwilligers te motiveren en inspireren. Je hebt oog en oor voor eventuele problemen en je helpt in voorkomende gevallen actief deze op te lossen.

Om je goed te kunnen voorbereiden op de rol van reisleider is er het Handboek Reisleider. Hierin staat uitvoerig en gedetailleerd beschreven wat er zoal van een reisleider verwacht wordt. Meer informatie is te verkrijgen via de Sharepoint.

SRG Aangepaste Vakanties is altijd op zoek naar reisleiders. Als jij als ervaren vrijwilligers denkt ‘dat kan ik ook’ dan wordt het tijd om jezelf als reisleider aan te melden bij de Commissie Vrijwilligers .

Verpleegkundige

BIG-geregistreerde verpleegkundigen hebben naast de gewone werkzaamheden als vrijwilliger een aantal extra taken en verantwoordelijkheden.

De verpleegkundige begeleidt en geeft instructie aan de andere vrijwilligers bij verzorgende taken, omdat deze vrijwilligers geen medische achtergrond hebben. Juist handigheidjes uit de dagelijkse praktijk kunnen de verzorging van de deelnemer makkelijker maken. En de verpleegkundige is dan een bron van informatie.

Verder kan het voorkomen dat er bij de verzorging taken zijn die specifiek door een verpleegkundige verricht moeten worden. Deze taken komen weinig voor en zijn laag complex van aard, maar vallen wel onder de voorbehoudend handelingen. Als verpleegkundige heb je inzicht in het medicatiegebruik van de deelnemers, waar de deelnemers zelf verantwoordelijk voor zijn.

Voorop staat dat je samen met de andere vrijwilligers en de deelnemers op vakantie bent, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van je kennis en kunde die je als verpleegkundige nu eenmaal hebt. Het is niet vergelijkbaar met de werksituatie, er is geen werkdag, dienst of vrij, maar een groepsvakantie met intensief contact tussen vrijwilligers en deelnemers. Samen plezier maken en de mooiste reis beleven staat voorop!

Indelen

In februari van elk jaar maakt de Commissie Vrijwilligers de voorlopige indeling bekend. Je ontvangt hiervan per mail bericht. Helaas is het niet altijd mogelijk om iedereen bij zijn eerste voorkeur te plaatsen. De reisgezelschappen worden uitgebalanceerd samengesteld, we houden rekening met een redelijke verhouding tussen ervaren en niet-ervaren vrijwilligers , mannen en vrouwen, chauffeurs en dergelijke.

Mocht je in februari bericht ontvangen dat je nog niet bent ingedeeld, dan is er geen man overboord. Als je beschikbare periode voldoende groot is dan lukt het in overleg met de Commissie Vrijwilligers vrijwel altijd om alsnog een plaatsje te vinden.

Binnenland – buitenland
Doorgaans worden nieuwe vrijwilligers de eerste keer bij een binnenlandse reis ingedeeld. Voordeel van een buitenlandse reis is de vaak aantrekkelijke bestemming en het mooie weer. Toch zijn er ook nadelen: de buitenlandse reizen duren vaak langer (tot max. 2 weken). De binnenlandse vakantiereizen duren meestal een week.

Vrijwilligersdag

Elk jaar organiseert de Commissie Vrijwilligers  de vrijwilligersdag, een instructiedag voor alle vrijwilligers die zich hebben ingeschreven voor een SRG-reis. In februari gaan de uitnodigingen voor de vrijwilligersdag de deur uit. De vrijwilligersdag zelf vindt plaats in maart.

Opzet
Doelstelling van de vrijwilligersdag is:

  • inzicht geven in de doelstelling en werkwijze van de SRG
  • kennismaken met de reisleider, verpleegkundige en de andere vrijwilligers van de reis waarbij je ingedeeld bent
  • informatie bieden over wat er van jou als vrijwilliger wordt verwacht
  • via workshops krijg je informatie over en training in verschillende technieken voor tillen, verplaatsen en verzorgen van de deelnemers.
 

De vrijwilligersdag heeft een aantal vaste agendapunten. De ochtend begint met een informele ontvangst met koffie en thee. In de daarna volgende plenaire bijeenkomst brengen leden van het bestuur en de verschillende commissies je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de SRG. Vervolgens wordt het gezelschap gesplitst en ga je naar een of meer workshops. In de ruime lunchpauze kun je kennis maken met de andere vrijwilligers en alvast eerste afspraken over de reis te maken. Ook de middag is grotendeels gevuld met workshops. Aan het eind van de middag wordt de vrijwilligersdag afgesloten met een informeel samenzijn. Er is dan gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Ben je nog niet ingedeeld bij een reis, dan kun je je op de vrijwilligersdag alsnog voor een reis opgeven bij de informatiestand van de vrijwilligersadministratie.

Calamiteiten

De SRG beschikt over gegevens en instructies “wat te doen in geval van calamiteiten”:

Het melden van calamiteiten loopt in principe via de reisleiders.

Om te doneren aan SRG, kunt u deze QR-code openen met een QR scanner op uw telefoon. Zo kunt u zelf het gewenste bedrag om te doneren bepalen.

Wij zijn heel blij met uw gift!